
Machteld begon haar loopbaan als recruiter van hoger opgeleiden in de uitzend- en detacheringsbranche. Na alle aandacht voor instroom van mensen in nieuwe functies en bedrijven, maakte ze de overstap naar het organisatieadvies. Daarbij stonden vragen over doorstroom en medewerkerstevredenheid centraal. Na een eigen ervaring met kanker is ze zich volledig gaan richten op werken & leven na kanker. In 2005 richtte ze Care in Company op, het eerste adviesbureau voor vragen over verzuimmanagement bij kanker. Ook advies rondom andere ernstige ziekten en werk kreeg hierin een plek. Vervolgens introduceerde Machteld het Caring Company certificaat, waarmee Care in Company organisaties helpt bij het inrichten van goed werkgeverschap bij ernstige ziekten.
Machteld adviseert de dagelijkse leiding van Care in Company. Wat zij het liefst doet, is gesprekspartner en adviseur zijn voor directies, HR professionals, leidinggevenden en medewerkers. En dit zowel in de rol van coach, adviseur en trainer om mensen in hun rol en functie verder te helpen met het verbreden van kennis, inzichten, vaardigheden rondom het managen van verzuim en het voeren van de juiste begeleidingsgesprekken. Alles met één belangrijke missie: onnodig leed en verzuim bij kanker en andere ernstige ziekten voorkomen. “Werk is namelijk vaak de kurk waar mensen op drijven, juist wanneer ze ziek zijn kan het ze zoveel bieden!”
Adviseur, coach & trainer
Al 15 jaar werkt Elzy afwisselend als consultant, (interim) manager en (team)coach op het gebied van gedrag en inzetbaarheid. Haar focus ligt op ‘doen’ in plaats van ‘erover praten’. Ze stopt niet tot ze weet wat werkt en wat niet.
In de loop der jaren heeft Elzy duizenden managers getraind in het omgaan met verzuim en heeft ze vele workshops gegeven op MT- en directie/bestuursniveau. Zo heeft ze op alle lagen casuïstiek aan de hand gehad. Daarnaast is zij zelf manager geweest en weet hoe het is om in de praktijk om te gaan met verzuim en optimale inzetbaarheid van mensen. Interessant is dat vraagstukken rondom verzuim en inzetbaarheid altijd worden beïnvloed door hoe de organisatie denkt en werkt. In haar rol als adviseur en trainer bij Care in Company werkt Elzy vanuit organisatieadvies naar de kern van een ervaren probleem. Van directie/bestuursniveau tot en met medewerkers draagt zij bij aan het optimaliseren van de samenwerking van betrokkenen en Arbo/HR-professionals. Zoals ze zelf zegt: “Wat ik doe? Ik normaliseer het gesprek over kanker en werk. Niet meer, maar zeker niet minder!”
Haar eigen tweevoudige ervaring met kanker heeft ertoe geleid dat werken voor Care in Company als trainer, adviseur en coach Corien zoveel voldoening geeft.
Oorspronkelijk is zij opgeleid als marketeer en na een periode als zelfstandige werkzaam te zijn geweest als organisatieadviseur en teamcoach kwam zij nadat zij haar coachopleiding had afgerond, in aanraking met Stap Nu en later met Care in Company. In de periode als zelfstandige heeft Corien nog een aantal jaren 1 dag per week lesgegeven in marketing en communicatie bij een hbo.
Leidinggevenden trainen hoe zij hun langdurig zieke medewerker het beste begeleiden tijdens hun ziekte en herstelproces vindt zij heel fijn werk. Het kan zo’n groot verschil maken als communicatie op een juiste manier wordt ingezet: ongemak en handelingsverlegenheid nemen af, als je als leidinggevenden inzicht krijgt in wat je kan en mag zeggen of vragen. Op een open en eerlijke manier met elkaar het gesprek aan gaan voorkomt een boel problemen.
Corien vindt het belangrijk en inspirerend om de leidinggevenden te ondersteunen en daadwerkelijk te laten ervaren vanuit haar eigen ervaring en die van alle cliënten die zij coacht binnen Stap Nu, wat er binnen organisaties allemaal verkeerd gaat doordat regels nu eenmaal regels zijn. Of doordat er soms net iets té zakelijk gekeken wordt naar de ziekte casus. Zij is zelf tijdens haar eigen ziekte. Altijd gedeeltelijk blijven werken en heeft ervaren hoeveel werk je kan brengen in zo'n periode. Aangesloten blijven bij dat wat zij graag deed was voor haar heel belangrijk toen.
"Mijn persoonlijke ervaring is dat het heel naar is om met deze ziekte geconfronteerd te worden, maar het maakt je enorm sterk als je het op een goede manier achter je kan laten en er dus persoonlijk van groeit. Als ik die ervaringen zelf niet gehad had, deed ik nu dit prachtige werk niet!" Zo kan het gaan in een mensenleven.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer